Dit doen wij

Brabant maakt extern salderen mogelijk

Geplaatst: 08-09-2020

De provincie Noord-Brabant maakt met ingang van 15 september het extern salderen met veehouderijen met dier- en fosfaatrechten mogelijk.

Extern salderen maakt het mogelijk om, door het overnemen van stikstofruimte van veehouderijen die geheel of gedeeltelijk stoppen, nieuwe projecten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor een (agrarische) bedrijfsontwikkeling, bouw, de aanleg van wegen of een andere activiteit die stikstofuitstoot veroorzaakt.

Het beleid van de provincie maakte extern salderen al mogelijk, maar nog niet met ammoniak van bedrijven die moeten beschikken over productierechten (varkensrechten, pluimveerechten of fosfaatrechten voor melkrundvee). Met de wijziging, die 15 september in werking treedt, vervalt deze beperking. Ook het tijdelijk verleasen (uitlenen) van stikstofruimte wordt met deze wijziging van de provinciale beleidsregel mogelijk.

Maximaal 70% van de overgenomen stikstofruimte kan ingezet worden, de overige 30% wordt afgeroomd ten gunste van de natuur. Daarnaast moet er dusdanig worden gesaldeerd, dat de depositie op geen enkel Natura-2000-gebied toeneemt. Zoals het er nu naar uit ziet kan er alleen extern gesaldeerd worden, wanneer bedrijven compleet worden beëindigd. In de beleidsregels was al bepaald dat stallen die wel vergund, maar niet gerealiseerd zijn niet ingezet kunnen worden voor extern salderen.

 

Spelregels

De voorwaarden voor het extern salderen binnen de provincie Noord-Brabant zijn nog niet bekend, deze worden de komende dagen verwacht. Hiervan houden wij u via onze website op de hoogte.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over de aan- of verkoop van stikstofrechten? De rentmeesters van Verschel & Van Dun beantwoorden ze graag en kunnen voor u bemiddelen in het aan- of verkooptraject. Ook voor taxaties, sloopregelingen en bouwtitels bent u bij hen aan het juiste adres.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden op u (voormalige) agrarische locatie? Of wilt u uw agrarische onderneming uitbreiden? De adviseurs van Van Dun Advies en Van Dun & Van Gerwen ondersteunen u bij de (her)bestemming van uw bedrijfslocatie en het complete vergunningstraject.

 

Neem gerust contact met ons op:

Verschel & Van Dun: 013 3031876 / info@verschelvandun.nl 

Van Dun Advies: 013 5199458 / info@vandunadvies.nl

Van Dun & Van Gerwen: 0486-450160 / info@vandun-vangerwen.nl

 

 

Nieuws overzicht