Dit doen wij

De Spekdonken in Vessem: een succesverhaal!

Geplaatst: 21-09-2023

In het buitengebied van Vessem ligt boerderijterras en camperplaatsen ‘De Spekdonken’. Bedacht tijdens een moeilijk moment in het ondernemersbestaan van de familie Mijs. Ze stonden op een kruispunt en moesten een keuze maken. De keuze viel op het starten van een neventak in de recreatie- en horecabranche. De juiste… maar daar ging wel iets aan vooraf. Lees verder.

Eigenlijk was er geen keuze om naast het melkveebedrijf iets te gaan doen. Het moest gewoon omdat er geld binnen moest komen. De invoering van fosfaatrechten pakte voor hen zeer nadelig uit, en daardoor dreigden ze alles kwijt te raken. Dat wilde ze niet laten gebeuren. Ze moesten het gesprek over de toekomst hebben met elkaar. Eerst dachten ze alleen aan een baan buitenshuis. Maar daar kwamen al snel andere alternatieven voor in de plaats. Ze moesten anders gaan denken en samen met zoon en schoondochter hebben ze een gekozen voor het opzetten van een neventak.

Opzetten neventak
‘Het moest bij ons en bij het melkveebedrijf passen’, aldus Marie-José Mijs. Even hebben ze getwijfeld over het opzetten van een dagbesteding. Maar door de mooie natuurlijke ligging van hun bedrijf, de opkomst van de camper en de vraag naar camperplaatsen, werd het een boerderijterras met minicamping voor campers. Als eerste werden 25 camperplaatsen aangelegd. Leuke bijkomstigheid, het vroeg een minimale investering en dat was op dat moment ook niet onbelangrijk. De combinatie van al deze factoren voelde als een passende keuze. In augustus 2019, vlak voor corona, waren de camperplaatsen een feit. Ondanks of misschien wel dankzij de coronaperiode werd het een groot succes. Mensen met een camper konden toch gewoon op weg.

         

Horecagelegenheid
De camperplaatsen sloegen aan en ze wilden graag aan de slag met de horecagelegenheid. Het terras was er al dus dat zou een mooie aanvulling zijn. Schoondochter Irla had een horeca achtergrond en haar ervaring kwam daarbij goed van pas. Ze wisten de banken te overtuigen en in 2022 was de horecagelegenheid een feit. Marie-José: ‘We hebben er al onze ziel en zaligheid ingestopt. Het is keihard werken maar het geeft zoveel voldoening wanneer mensen hier met een blij gezicht weggaan. En dat merken we want de meeste klanten komen bij ons via mond op mond reclame. En dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen van je gasten.’

Rondleidingen op het melkveebedrijf
Vader Jos en zoon Jurgen runnen de melkveehouderij en geeft een aantal keren per week rondleidingen aan de gasten die dat leuk vinden. Ze vinden het belangrijk om de verbinding tussen boer en burger te leggen. Marie-José: ‘er was een keer een kritische klant die commentaar had op onze sector. Ik nam hem mee de stal in en liet zien hoe goed onze koeien het hebben en legde uit waarom wij bepaalde keuzes maken. Door dit uit te leggen, is het voor mensen vaak beter te begrijpen en draaien ze hun mening bij. Ook dat vinden wij belangrijk!’

Advies ruimtelijke ordening en milieu
Van Dun Advies, al jaren hun vaste adviseur, heeft de familie Mijs bijgestaan bij de verwezenlijking van de plannen. Een aantal jaren ervoor is het bouwblok vergroot, met de bedoeling om het melkveebedrijf uit te kunnen breiden. Hierdoor was er voldoende ruimte voor de horeca- en recreatieactiviteiten. Van Dun Advies heeft de vergunningen om af te wijken van het bestemmingsplan, de bouwvergunning, de horecavergunning en de vergunning ingevolge de Wet natuurbescherming geregeld.

De familie Mijs is ook bezig met de toekomstige ontwikkelingen. Zo worden er plannen gemaakt voor een verdere verduurzaming van het melkveebedrijf en zijn ze op dit moment bezig met een plan voor het vernieuwen en uitbreiden van de jongveestal/werktuigenberging. 

Wij wensen de familie Mijs veel succes met hun verdere ondernemerschap. Voor meer informatie kijk op De Spekdonken

Heeft u ook vragen over de mogelijkheden van het opzetten van een neventak of over omschakelen naar een andere branche op uw locatie? Neem dan contact met ons op via info@vandunadvies.nl of telefonisch op 013 – 519 94 58.

Nieuws overzicht