Dit doen wij

Meldingsplicht kleine grondwaterputten

Geplaatst: 05-06-2023

Een waterput die u als particulier gebruikt om de (achter)tuin te besproeien zijn in de meeste gevallen kleine onttrekkingen. Kleine onttrekkingen zijn onttrekkingen met een pompcapaciteit van minder dan 10 m3 per uur. In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig voor een kleine onttrekking. Het waterschap is momenteel echter bezig met het vaststellen van andere regels voor kleinschalig grondwatergebruik. Met de mogelijke nieuwe regels moeten alle kleine grondwaterputten bij het waterschap gemeld worden. 

Kleine onttrekkingen
Momenteel hoeft u geen vergunning aan te vragen of een melding te doen voor een kleine onttrekking als:

  1. De pompcapaciteit van de onttrekkingsinrichting niet meer bedraagt dan 10 m3 per uur;
  2. De put buiten een beschermd gebied ligt; en
  3. De put niet dieper is dan de maximale toegestane diepte op die locatie.

Het waterschap is voornemens om het melden van kleine grondwateronttrekkingen te verplichten. De meldplicht gaat gelden voor grondwaterputten die maximaal 10 m3 water per uur oppompen.

De nieuwe regels gelden voor iedere gebruiker: ‘Voor een bestaande kleine grondwaterput geldt voortaan een meldplicht. Bestaande kleine grondwaterputten kunnen met de nieuwe regels online en gratis aangemeld worden. Voor deze verplichte melding hebben eigenaren één jaar de tijd, tot de zomer van 2024.’

Vragen over de meldingsplicht?
Heeft u vragen over de meldingsplicht voor kleine grondwateronttrekkingen. Neem dan contact met ons op, samen met u kijken we dan naar de mogelijkheden. Ook kunnen wij u helpen met het melden van een nieuwe kleine grondwateronttrekking.

De rentmeesters en taxateurs van Verschel & Van Dun staan klaar om u te begeleiden bij uw vraagstukken.

Bij vragen of interesse kunt u ons altijd vrijblijvend contacteren via info@verschelvandun.nl of via: 013-3031876

Nieuws overzicht